BME honlap | Oldaltérkép | Impresszum | HU | EN

Gyakran ismételt kérdések

Tartalom:

 1. Mi az a HEB?
 2. Miért érdemes regisztrálnom a HEB-nél?
 3. A Nyelvi Központban is érvényes a HEB-határozat?
 4. Minden félévben új határozatot kell kérnem?
 5. Megtagadhatja az oktató a kedvezményt, segítséget?
 6. Hogyan kérhetek önköltségcsökkentést? Milyen segítséget kaphatok regisztrált hallgatóként?
 7. Jogosulatlan előnyhöz jutok, ha tanulmányi kedvezményt kérek, vagy szolgáltatást veszek igénybe?
 8. Jobb, ha nem élek a kedvezményekkel, mert a munkáltatók sem lesznek elnézők velem a fogyatékosságom vagy tanulási zavarom miatt?
 9. A szüleim is kérhetnek konzultációt az esélyegyenlőségi koordinátortól?
 10. A szakértői véleményemet, egyéb személyes adataimat hogyan kezelik, ki férhet hozzá?
 11. Hogyan tehetek javaslatot a BME akadálymentesítésére vonatkozóan?
 12. Kiválthatja-e a Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság (HEB) határozata a kedvezményes tanulmányi rend iránti kérelem beadását?
 13. Mit tegyek ha elfogytak az államilag támogatott féléveim?

1. Mi az a HEB?

A Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság (röviden HEB) 3 tagból álló testület:

 • Dr. Tevesz Gábor egyetemi docens, a Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke
 • Rajczi Barnabás hallgató, az Egyetemi Hallgatói Képviselet delegáltja
 • Dobai Edit esélyegyenlőségi koordinátor

A Bizottság jogköre (a 6/2015. (X.29.) Rektori-Kancellári Közös Utasítás alapján), hogy elbírálja a regisztrációs kérelmeket, valamint a tanulmányi kedvezmények igénybe vételére vonatkozó hallgatói kérelmeket. Az esélyegyenlőségi regisztrációról és a tanulmányi kedvezményekről a HEB a beküldött szakértői vélemény és egyéb dokumentumok, a vonatkozó jogszabályok és a BME hatályos szabályzatai alapján dönt. A Bizottság havonta egyszer ülésezik, így fontos, hogy időben add le a kérelmedet.

 

2. Miért érdemes regisztrálnom a HEB-nél?

Ha a közoktatásban SNI-s diák voltál, a felsőoktatásban is kaphatsz tanulmányi kedvezményeket: többletidő a vizsgákon, szóbeli helyett írásbeli, vagy írásbeli helyett szóbeli vizsga választása, stb. Ha rendelkezel esélyegyenlőségi regisztrációval, ezen felül szolgáltatásokra is jogosult vagy. Ha továbbra is bizonytalan vagy a regisztrációt illetően, tájékozódj a honlapról vagy kérj egyéni konzultációt az esélyegyenlőségi koordinátortól:

honlap: https://hszi.bme.hu/tanacsadas/eselyegyenloseg/bemutatkozas/

kapcsolat: eselyegyenloseg@m365.bme.hu

 

3. A Nyelvi Központban is érvényes a HEB-határozat?

Nem, de minden nyelvvizsga központban járnak neked kedvezmények a szakértői véleményed alapján. A részletekről érdeklődj az adott nyelvvizsga központ honlapján, vagy keresd meg őket az elérhetőségeik valamelyikén.

 

4. Minden félévben új határozatot kell kérnem?

Nem. A kiadott HEB-határozatok az adott szakra végig érvényesek, csak akkor kell újat kérned, ha szakot váltasz.

 

5. Megtagadhatja az oktató a kedvezményt, segítséget?

A felsőoktatási törvény értelmében fogyatékosnak minősülő hallgató a törvény értelmében jogosult a kedvezményekre, így azt az oktató nem bírálhatja felül. Ha kérdése van a kedvezménnyel vagy a speciális igényeddel, diagnózisoddal kapcsolatban, akkor adhatsz neki plusz információkat, vagy az esélyegyenlőségi koordinátorhoz is irányíthatod. A te állapotodról és nehézségeidről te tudsz a legtöbbet. Érdemes az oktatóknak elmondanod, pontosan mi okoz neked problémát és miért. Ez megkönnyíti majd a számára, hogy megfelelő módon tudjon neked segíteni. Azt is tudnod kell, hogy az egyetemi oktatók többsége nem képzett pedagógus, sok esetben nem ismerik, mi áll pontosan egy-egy diagnózis mögött.

A 6/2015. (X.29.) Rektori-Kancellári Közös Utasítás a BME speciális szükségletű hallgatóinak tanulmányi esélyegyenlőségét segítő feltételekről kimondja, hogy nem csak a fogyatékos hallgatókat illetik meg tanulmányi kedvezmények, hanem a súlyos – átmeneti vagy tartós – egészségügyi problémával élő hallgatókat is. Ebben az esetben viszont a HEB nem Határozatot, hanem Javaslatot ad ki a részedre. Ezt az oktatónak szintén be kell tartania, mert a BME szabályzata kötelezi őt erre.

Fontos azonban, hogy az oktatókkal való egyeztetés a te felelősséged. Egyrészt azért, mert ő máshogyan nem fog értesülni arról, hogy te speciális igényű hallgató vagy és kedvezményre vagy jogosult. Másrészt fontos, hogy egyeztessetek arról, hogy a kedvezményt hogyan tudod érvényesíteni, az oktatónak ebben mi a feladata, stb.

 

6. Hogyan kérhetek önköltségcsökkentést? Milyen segítséget kaphatok regisztrált hallgatóként?

Az önköltség csökkentésére vonatkozó szabályok az egyes karokon eltérőek. Az erre vonatkozó szabályzat a Kar honlapján található, illetve a Kar szociális referensénél érdemes érdeklődni.

Az önköltség csökkentését a Neptun rendszerben lehet igényelni a 010-es számú Önköltség mérséklési kérelem leadásával. A leadási határidőt a KTH félév elején közzé teszi a honlapján: https://kth.bme.hu/hirek/

Alapdíjat csak a HEB javaslatára lehet elengedni. A HEB javaslatot még a Neptun-kérelem leadása előtt kell kérni, hogy csatolni tudd az Önköltség mérséklési kérelemhez. Ennek pontos leadási idejéről és formájáról az esélyegyenlőségi koordinátor minden félév elején e-mailben értesíti a regisztrált hallgatókat.

 

7. Jogosulatlan előnyhöz jutok, ha tanulmányi kedvezményt kérek, vagy szolgáltatást veszek igénybe?

Nem. Az esélyegyenlőségi kedvezmények és szolgáltatások célja, hogy megközelítőleg hasonló esélyeid lehessenek a felsőoktatásban, mint egy olyan hallgatónak, aki nem él fogyatékossággal, tanulási zavarral vagy súlyos betegséggel. A hátrányok teljes megszüntetésére ezek a kedvezmények és szolgáltatások önmagukban nem képesek. Ha speciális igényű hallgató vagy, nagy valószínűséggel több erőfeszítést igényel majd az egyetem elvégzése, mint a többieknek. Ha valaki azt érezteti veled, hogy te plusz segítséget kapsz, nyugodtan emlékeztesd arra, hogy neked a nehézségeid ellenére ugyanolyan feltételeknek kell megfelelned, tulajdonképpen akadályfutást kell teljesítened, míg ők a sík pályán futnak.

 

8. Jobb, ha nem élek a kedvezményekkel, mert a munkáltatók sem lesznek elnézők velem a fogyatékosságom vagy tanulási zavarom miatt?

A munkáltatók egy része ma már jelentős költségeket fordít arra, hogy a „megváltozott munkaképességű” (értsd fogyatékos vagy súlyos betegséggel élő) munkavállalókat integrálni tudja, mivel felismerték, hogy ennek hiányában bizonyos pozíciókban munkaerőhiánnyal kell szembenézniük, vagy versenyhátrányba kerülhetnek. Vannak olyan cégek, akik ennél is tovább mentek, és egyes munkakörökben kifejezetten előnyben részesítenek például autizmussal élő munkavállalókat, mert a kutatási eredmények alapján bizonyos feladattípusokban jobb teljesítményt nyújtanak, mint a neurotipikus munkavállalók. Ez nem jelenti azt, hogy mindenhol tárt karokkal várnak majd téged, és neked is be kell majd bizonyítanod a felvételi eljárás során, hogy te vagy a legjobb jelölt a pozícióra, de attól nem kell félned, hogy hátrányt jelent az állapotod.

Az viszont előfordulhat, hogy ha nem élsz a kedvezményekkel vagy nem kérsz korrepetitort, amikor szükséged lenne rá, nem is fogsz tudni lediplomázni. Esetleg a diploma meglesz, de sokkal több időbe kerül majd, mert egy-két tárgy nem úgy sikerül.

 

9. A szüleim is kérhetnek konzultációt az esélyegyenlőségi koordinátortól?

Amennyiben autizmus spektrum zavar, vagy asperger szindróma diagnózisod van, mindenképp javasoljuk, hogy a szüleid is konzultáljanak az esélyegyenlőségi koordinátorral. Jó, ha ezen a konzultáción te is részt veszel. Adott esetben előre egyeztethetsz a szüleiddel, hogy milyen témákról nem szeretnéd, ha beszélnének a koordinátorral, milyen információkat nem adhatnak tovább. Tudnod kell, hogy a hozzájárulásod nélkül a koordinátor semmilyen információt nem adhat ki a szüleidnek  a tanulmányaidra vonatkozóan. Sem olyasmit, amit te négyszemközt közöltél vele.

 

10. A szakértői véleményemet, egyéb személyes adataimat hogyan kezelik, ki férhet hozzá?

A regisztráció, valamint a szolgáltatások igénybe vétele során a Bizottság vagy az ÉSZI munkatársainak és a kortárs segítőknek a tudomására jutott adatokat, információkat a hatályos adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Az általunk kezelt adatokat védve tároljuk: a papíralapon tárolt adatokat zárható szekrényben, az elektronikus adatokat pedig az ÉSZI saját szerverén, jelszóval védett mappában. Az ÉSZI munkatársai személyes adatot egymással és a kortárs segítőkkel csak esetmegbeszélés vagy szupervízió során, a hallgató belegyezésével oszthatnak meg.

 

11. Hogyan tehetek javaslatot a BME akadálymentesítésére vonatkozóan?

Bármikor tehetsz javaslatot a fizikai akadálymentesítésre, vagy a tanulmányi ügyek intézésének akadálymentesítésére vonatkozóan. A javaslatokat e-mailben megküldheted, vagy személyesen behozhatod az ÉSZI-be.

 

12. Kiválthatja-e a Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság (HEB) határozata a kedvezményes tanulmányi rend iránti kérelem beadását?

A rövid válasz az, hogy nem tudja kiváltani. Részletesebben:

A krónikus betegséggel élők problémáira (nem tud minden előadáson és gyakorlaton részt venni, nem tudott megjelenni az általa felvett vizsgaidőpontban) túlnyomó többségében a kedvezményes tanulmányi rend az, ami megoldást tud jelenteni. Ezzel viszont az szokott a nehézség lenni, hogy minden félévben újra be kell nyújtanod a kérelmet. Emiatt vannak, akik azt vélelmezik, hogy jobb lenne a HEB-től kérni egy határozatot, mert azt csak egyszer kell megkérnie a hallgatónak és az egész képzési időszakra érvényes. Ez igaz, viszont a HEB nem tud arra vonatkozó határozatot kiállítani, hogy a hallgató mentesüljön a tanórák látogatása alól vagy kaphasson plusz vizsgázási lehetőséget. A HEB csak a jogszabályban leírt tanulmányi kedvezményekre vonatkozóan adhat ki határozatot, így ez nem tartozik a mi hatáskörünkbe.

 

13. Mit tegyek ha elfogytak az államilag támogatott féléveim?

Amennyiben a felsőoktatási törvény (Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény) értelmében fogyatékosnak minősülsz, plusz 4 államilag támogatott félévre vagy jogosult. Arról, hogy ki minősül fogyatékosnak itt olvashatsz részletesen: https://hszi.bme.hu/tanacsadas/eselyegyenloseg/regisztracio/

Ez a négy félév a tanulmányaid teljes idejére vonatkozik, tehát ha elhasználod alapszakon mindet, nem fogsz kapni mesterszakon újabb féléveket!

A plusz féléve(ke)t a HEB-nek benyújtott, indoklással ellátott kérelemmel tudod megigényelni. Amennyiben már átsoroltak önköltséges képzésre, külön kérvényezni kell a KTH-n a visszasorolásodat, amikor már megkaptad a HEB-től a plusz félévekről szóló határozatot.

Fontos, hogy ha tanulmányi eredmény miatt sorolnak át önköltséges képzésre (tehát nem fogytak el az államilag támogatott féléveid), akkor ezzel a lehetőséggel nem fogsz tudni élni.