BME honlap | Oldaltérkép | Impresszum | HU | EN

Pszichológiai tanácsadás

Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy olyan nehézségekkel találjuk szemben magunkat, amelyekkel nem sikerül megküzdenünk: korábbi megoldási módjaink már nem működnek, az újakat pedig még nem találtuk meg, vagy az is nehezen körvonalazható, hogy pontosan mivel állunk szemben. 

Összegyűjtöttük számodra a szerintünk legfontosabb tudnivalókat arról, hogy ha nehézséged akad, mivel hová érdemes fordulnod. A segítő lehetőségek közül néhányat az Egyetem is biztosít ingyenesen vagy kedvezményesen, azonban van olyan is, amit csak más szolgáltatóknál tudsz igénybe venni. Azért, hogy a számodra hosszú távon legjobb segítséget keresd fel, javasoljuk, hogy először tekintsd át ezt az oldalt.

Kérdés esetén elérhetőek vagyunk számodra a tanacsadas@m365.bme.hu címen.

A hallgatók által feltett gyakori kérdéseket, és a válaszokat itt éritek el.

Tipp: Az életterületekre vonatkozó kérdés megválaszolását megkönnyítheted egy egyszerű életkerékkel. Kattints a blogunkra, ha szívesen kipróbálnád. 


Lelkisegély-vonal

Lelkisgeély-vonalunkat érdemes hívnod, ha jó lenne valamit kibeszélni röviden egy pszichológussal, tanácstalan vagy és akár információra van szükséged, aktuális helyzethez kapcsolódóan intenzív érzések vannak benned

Rövid beszélgetés, amely során érzelmi támogatást és információt kaphatsz a segítő beszélgetés keretén belül. Célja elsősorban az érzelmi megkönnyebbülés. 

Mikor javasoljuk?

 • van valami, amit röviden "kibeszélnél" egy pszichológussal pl. szomorúság, magány
 • tanácstalan vagy és/vagy infromációra van szükséged pl. vizsga/állásinterjú előtt
 • nehezen megfogalmazható, de intenzív érzések vannak benned egy akutális helyzet/esemény kapcsán pl. szakítás

Hogyan tudsz jelentkezni? ide kattintva jelentkezhetsz a skype-os lelkisegély-vonalra

A 30 perces, MS Teams-en megvalósuló telefonos beszélgetésekre a jelentkezem gombra kattintva tudsz jelentkezni. Egy rövid kérdőív kitöltése után regisztráljuk a jelentkezésedet. Pszichológus kollégáink hétköznapokon 24 órán belül visszajeleznek és időpontot egyeztetnek veled. 

További információkért olvasd el a blogunkon a gyakran felmerülő kérdéseket. 


Pszichológiai tanácsadás

Pszichológiai tanácsadás abban az esetben javasolt, ha konkrét szokáson szeretnél változtatni, kapcsolataidban van nehézséged, önismereti kérdések foglalkoztatnak

Rövid, fókuszált folyamat, amely az együttműködésre építve, gyakorlatiasan, rendszerben szemlélve segít a konkrét változások megvalósításában az életvezetés számos területén, egyszerre egy-két területre koncentrálva. Előfordul, hogy a tanácsadás célja a pszichoterápiába való átvezetés. 

Mikor javasoljuk?

 • ha konkrét szokáson szeretnél változtatni pl. halogatás, ismerkedés
 • kapcsolataidban vannak nehézségeid pl. szakítás, kommunikáció, gyász, családi konfliktus, barátkozás
 • önismereti kérdések foglalkoztatnak pl. útkeresés, kapunyitás, életkezdés

Hogyan tudsz bejelentkezni?ide kattintva jelentkezhetsz pszichológiai tanácsadásra

Hallgatók számára ingyenes, átlag 6 (szakmailag indokolt esetben maximum 8) alkalmas tanácsadási folyamatra a "Jelentkezem" gombra kattintva tudsz bejelentkezni. Egy 12-15 perces kérdőív kitöltését követően regisztráljuk a jelentkezésedet és a várólistánkra kerülsz. Ezt követően nincs további teendőd, egy pszichológus kollégánk felveszi veled emailben a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából, amint sorra kerülsz a várólistán. 

Továbbra is fenntartjuk az online konzultáció lehetőségét. Fontos, hogy vigyázzunk egymásra, ezért ha bizonytalanság merülne fel az egészségi állapotoddal kapcsolatban, válaszd az online konzultációt!

FONTOS: a fokozott érdeklődés miatt a szokottnál jelenleg hosszabb a várólistánk. Mindenkit behívunk majd, aki jelentkezett hozzánk, de a várakozás átlagosan 3 hónap, ezért türelmeteket kérjük. Ha a helyzet halaszthatatlan, tájékozódjatok a kríziskezelés lehetőségeiről:

Sürgős esetben:

 1. Lelki Elsősegély Szolgálat 116 -123 (éjjel-nappal hívható bármilyen telefonról ingyen)
 2. Jelentkezz a területileg illetékes pszichiátriai osztályon, melynek elérhetőségéről itt tájékozódhatsz (sárga pontok jelölik). A területi ellátás a gyógyszeres és terápiás szolgáltató is, nemcsak krízis esetén, hanem hosszabb távú megsegítés miatt is jelentkezhetsz.
 3.  Krízis esetén a Péterfy Sándor Utcai Krízisambulancián (elsősorban 9-15 óráig), de bármikor fogadják személyesen akár bejelentkezés nélkül is (1074 Budapest, Alsó erdősor utca 7.).
 4. Öngyilkossági krízis esetén hívja a 112-es segélyhívót!

További információkért olvasd el blogbejegyzésünket a pszichológiai tanácsadás folyamatáról.

FONTOS! A hallgatói pszichológiai tanácsadás nem minősül egészségügyi szolgáltatásnak, tehát diagnózist és beutalót nem áll módunkban kiállítani.


További lehetőségek

Vannak olyan problémák, amikre nem a mi szolgáltatásaink jelentik a legjobb megoldást, hanem külső szakemberek felkeresése. Ha szeretnéd elolvasni, mikor érdemes inkább terapeutához vagy orvoshoz fordulni, kattints a "TOVÁBB" szövegre!

Pszichoterápia

Pszichoterápiát javasolunk, ha régóta nem múló vagy visszatérő nehézségekkel küzdesz, mentális vagy viselkedészavart leíró diagnózissal élsz, gyermekkori élményekkel vagy halmozódó önismereti kérdésekkel foglalkoznál

Hosszabb folyamat, amely akkor javasolt, ha valamilyen diagnosztizált mentális zavarral élsz vagy átfogóan, nem csak egy-két életterülettel foglalkozva dolgoznál a személyiségeden egyéni vagy csoportos formában, képzett pszichoterapeuta vagy klinikai szakpszichológus által, széleskörű, tudományosan megalapozott pszichológiai eszköztárral.


Mikor javasoljuk?

 • régóta nem múló/visszatérő nehézségek esetén pl. érzelemkezelés, önkontroll, bántalmazás, önsértés
 • mentális vagy viselkedészavart leíró diagnózis esetén pl. depresszió, fóbiák, függőségek
 • ha gyermekkori élményeiden, veszteségeiden vagy halmozódó önismereti kérdéseken dolgoznál pl. identitás, traumák

Orvosi vizsgálat

orvosi vizsgálat javasolt, ha nem múló testi panaszok gyötörnek, megmagyarázhatatlan testi tüneteket tapasztalsz vagy bizonyos esetekben ahol a testi megbetegedés/kezelés nem zárható ki pl. nőgyógyászati problémák, alvási nehézségek

Különböző, az orvosi kompetencia keretébe tartozó vizsgálatokat értünk ez alatt, a háziorvosi ellátásól a szakorvosi vizsgálatokig. 


Mikor javasoljuk?

 • megmagyarázhatatlan testi tüneteket tapasztalsz pl. viszketés, levertség
 • nem múlnak a testi panaszaid pl. ekcéma, hajhullás
 • olyan esetekben, ahol nem zárható ki a testi zavarok jelentősége pl. pánikroham, alvási nehézségek, nőgyógyászati problémák

Tipp: A T épületben a háziorvoson kívül bizonyos szakrendelések is elérhetőek. 


Krízis esetén

Adódhatnak olyan helyezetek is, amikor azonnali segítségre van szükséged, veszélyben van saját vagy mások épsége. Azonnali, akut életveszély esetén minden esetben a mentők hívása a legadekvátabb segítség. Amennyiben az életveszély nem akut, de van olyan tényező, amely a testi-lelki épségedet veszélyezteti, az alábbi telefonos és személyes segítőhelyeket ajánljuk:

Telefonos lelkisegély: 116-123   https://sos116-123.hu/

Kék vonal (24 éves korig; telefonon chaten és emailben is): https://kek-vonal.hu/

http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/

Péterfy Krízis Ambulancia: https://peterfykh.hu/osztaly/pszichiatriai-osztaly-es-krizis-intervencio-43


HA tájékozódnál, olvasnál 

Blogunkon szakembereink bejegyzéseit olvashatod a legnépszerűbb pszichológiai témákról, jelenségekről, gyakorlatokról, amelyeket akár Te magad is kipróbálhatsz otthon. 

Ide kattintva hosszabb pszichoedukációs füzeteket találsz, amelyeket szakembereink készítettek a leggyakrabban felmerülő és hasznosnak gondolt témákból. Letöltheted, kinyomtathatod őket vagy tőlünk is kérhetsz személyesen nyomtatott példányokat. Ahogy számodra kényelmes!

Listába szedtük azokat a könyveket, amelyeket jó szívvel ajánlunk, akár ha valamilyen szolgáltatásunkon várólistán vagy éppen vagy szívesen dolgoznál önállóan (is) a témáddal.